Peer-2-peer bedrijven zijn soms zeer aantrekkelijk

[wpsr_retweet][wpsr_facebook]

Een paar dagen geleden heb ik mijn elektrische zaag uitgeleend aan Yvonne. Ik ken Yvonne niet. Maar ik ben aangesloten op Peerby, een website die het lenen van spullen van (onbekende) buurtbewoners mogelijk maakt. Yvonne woont 600 meter van mij vandaan, en ze maakte iets voor het Scheepvaartmuseum. In de paasvakantie ga ik met mijn kids speuren: wat zou er met onze zaag gemaakt zijn?

Welkom in de peer-to-peer maatschappij, letterlijk vertaald: “van persoon tot persoon”. Doormiddel van internet kunnen burgers onderling heel makkelijk gebruiksvoorwerpen of  diensten uitwisselen. Soms vragen ze er geld voor, soms vinden ze het leuk om iemand anders te helpen.

Bedrijven die op deze trend inspringen schieten als paddestoelen uit de grond. Maar komen ze ook voorbij de fase van een kleine groep enthousiaste gebruikers? En wat gebeurt er eigenlijk als ze mainstream worden? Volgens de Economist krijgen deze bedrijven het dan opeens lastig. Opeens is er gedoe met vergunningen, regelgeving of veiligheid.

Toch denk ik dat deze genetwerkte economie de toekomst heeft. Het ontsluit ongebruikt potentieel. En het draagt bij aan iets breders dan alleen de overdracht van de spullen. Je helpt iemand echt verder. Daarom: de top 5 meest interessante en opvallende peer-2-peer initiatieven van dit moment.

THE LENDINGCLUB

Een paar jaar geleden in Nederland geprobeerd met Boober, maar dat was geen doorslaand succes. Het idee is simpel. De bank leent mensen en bedrijven geen geld meer uit. En mensen die spaargeld op de bank hebben krijgen daar verrekte weinig voor terug. Dus –zo is het idee– waarom breng je deze twee groepen niet bij elkaar? De Lending Club zegt op haar website al bijna 1,5 miljard(!) dollar te hebben uitgeleend. Hun unieke concept: als investeerder kan je je ‘investeringen’ spreiden. Dus je kan niet al je geld aan een iemand uitlenen, maar je inleg wordt over bijvoorbeeld 60 verschillende leningen uitgespreid. Alle leningen hebben een bepaald risico en dus een hogere of lagere rentetoeslag. KANSEN: Mensen zoeken naar nieuwe manieren om rendement te krijgen BEDREIGING: Durven mensen hun geld aan anderen uit te lenen?

AIRBNB

Het voorbeeld van dit moment. Heb je een zolderkamer over? Zet die loze ruimte om in een geld genererende unit! De bezoekers beoordelen de kamers, maar de eigenaren beoordelen ook de gasten. “Leuke mensen, houden hun kamer netjes. Kreeg nog een doos bonbons”, zoiets. Daardoor is het veel minder ‘eng’ om vreemden in huis te hebben, tegen een mooie vergoeding per nacht. KANSEN: De  toeristische wereld schreeuwt om een overnachting met beleving. BEDREIGING: Lokale overheden en belastingdienst beginnen oog te krijgen voor de geldstromen van succesvolle AirBnB’s.

UBER

Een luxe limousine voor de prijs van een taxi. Ook gestart in Amerika, nu ook in Amsterdam aanwezig. Download de app en je ziet meteen welke Uber-limo er in de buurt rijdt. Even klikken en de luxe zwarte wagen komt voorrijden. Je hoeft geen cash mee te nemen, de app rekent af via je creditcard. Taxichauffeurs worden meteen na het betalen door de klant beoordeeld. KANSEN: Er valt nog veel te verbeteren in de Amsterdamse taxiwereld. BEDREIGING: Ook weer: regelgeving. Wanneer moeten Uber-taxi’s ook een vergunning hebben?

ZORGVOORELKAAR

Is je computer weer eens gecrashed? Moet iemand je even helpen met boodschappen doen? Zin om niet altijd alleen achter de begonia’s te zitten. Bij www.zorgvoorelkaar.com wordt vraag en aanbod bij elkaar gebracht. De zorg wordt duurder en duurder. Misschien moeten we af van het idee dat alles in de zorg door betaalde professionals gedaan moet worden. De halve wereld gaan naar Afrika om het leven meer betekenis te geven, terwijl je ook mensen om de hoek een beetje kan helpen. KANSEN: Veel mensen zoeken naar zingeving. BEDREIGING: Nu nog te weinig mensen op de site

SNAPPCAR

Waarom nog een auto bezitten, als je er altijd eentje kunt lenen? Bij SnappCar kan dat. Tenminste, tegen betaling. Meer dan 90% van z’n levensduur staat een auto stil. Dus waarom ‘m dan niet verhuren aan een ander? Snappcar neemt tijdens de verhuur de verzekering en rompslomp van de verhuurder over. Dus, zorgeloos je auto uitlenen en ook nog eens wat cash op de bank. Wat wil je nog meer in deze tijd? KANSEN: Veel mensen willen een extra zakcentje verdienen BEDREIGING: Auto-bezitloos door het leven gaan vergt een dosis fanatisme. Potentiële klantengroep zal voorlopig klein blijven.