Soms kom je berichten tegen, waarvan je denkt: “Als dit waar is, kan het een industrie op z’n kop zetten”. Dit is zo’n bericht. Wetenschappers zijn erin geslaagd om een systeem te bouwen waar je zonlicht, water en CO2 instopt, en waar de basis grondstof voor kerosine uitkomt. Je leest het goed:

Water + Co2 + Zonlicht = Kerosine

Ok, het is nog maar een testopstelling, en ze hebben er nog maar een jampotje ‘solar-fuel’ opgewekt, maar toch. Als je weet dat het grootste probleem van duurzame energie de opslag is, dan lijkt dit wel het ei van Columbus voor de luchtvaart-industrie! Hier kunnen de frietvluchten van Camille Eurlings niet tegenop.

vzykmiekfhntsytewbi1

Hoe werkt het? Het is een zonnecollector (ziet eruit als een grote TV schotel met spiegels). Het zonlicht valt op een reactor, waar het zo’n 700 graden celsius wordt. De reactor creëert een synthetisch gas, wat door een gestandaardiseerd en al wereldwijd gebruikt proces omgezet kan worden in kerosine.

Dat betekent dat dit weleens de heilige graal zou kunnen zijn voor een schonere transportsector. Want je kunt er met hetzelfde gemak bijvoorbeeld diesel van maken. Nu hebben ze nog nieteens een litertje brandstof, maar een reactor zou per dag toch zo’n 20.000 liter brandstof moeten kunnen maken.

Kijk hieronder hoe de –nog zeer jong ogende — wetenschappers hun doorbraak uitleggen.