Presentator / Expert GOED NIEUWS VANDAAG

Vanaf oktober doe ik als een van de vaste gezichten mee aan een nieuw programma: GoedNieuws Vandaag. Te zien op SBS6 om 18:00 uur.

In het programma volgen we een andere nieuws-agenda. We kijken naar wat er allemaal goed, of beter gaat in de wereld. Niet om te problemen te ontkennen, maar om de oplossing het verhaal te laten zijn. Dit wordt een inspiratiebron voor iedereen die het de volgende dag weer een beetje beter wil doen. En daar energie van krijgt. Toekomstoptimisme!

Waarom? Omdat steeds meer mensen aangeven het nieuws niet meer te volgen. Uit de gespreksverslagen met ‘gewone burgers’ van het SCP komt het ook naar voren. In alle groepen wordt  de rol van de media in de meningsvorming genoemd (van sociale media, tot het journaal en kranten), voornamelijk in negatieve zin. In hun beleving overheerst een te sterke focus op negatief nieuws.

Ander onderzoek –vooral Amerikaans– wijst erop dat de headlines in de afgelopen jaren angstiger en boosmakender zijn geworden.  En dat snap ik heel goed. Evolutionair zijn we altijd op zoek naar gevaar, dus headlines met gevaar klikken we sneller op. Maar we worden er wel somberder van.

Vandaar dit programma. Ontkennen we dat er problemen zijn. Zeker niet, we kijken naar de oplossingen. Hebben we een roze bril? Ook niet. Maar in een land waar bijna alle 17 miljoen inwoners elke dag proberen het een beetje beter te maken, vinden wij dat we daar ook aandacht voor moeten hebben.

En met zulke collega’s weet ik dat we dat zeker voor elkaar gaan krijgen: Sofie van den EnkDonatello PirasRaymond MensNikki HerrTalitha Muusse, superveel goeie redacteuren, eindredacteur Tineke de Ruiter en met hoofdredacteur Marc Veeningen

Delen:LinkedInX
Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rens de Jong