Wat kost een dagvoorzitter?

Wat kost een dagvoorzitter?

In de wereld van evenementen speelt de dagvoorzitter een belangrijke rol. Maar wat kost een dagvoorzitter? 6 factoren die de prijs bepalen.

Wat is het belang van een goede dagvoorzitter?

Een goede dagvoorzitter doet meer dan alleen het evenement aan elkaar praten. Ze brengen dynamiek, houden het publiek erbij en stellen goede vragen aan de sprekers. Ook kan een goede dagvoorzitter ingrijpen als er iets onverwachts gebeurt, zoals sprekers die te lang doorgaan, of publiek dat anders reageert dan verwacht. Kortom, een dagvoorzitter heeft een behoorlijke invloed op hoe jouw gasten het evenement ervaren. Het is echt een vak, waarbij inhoud en  entertainment vermengd wordt, en jouw evenement echt memorabel wordt.

Factoren die de kosten beïnvloeden

1. Bekendheid

Iemand die bekend is van radio of televisie kost meer dan een beginner. Je betaalt vaak een premium, omdat bekendere mensen vaak een uithangbord kunnen zijn voor je evenement. Bezoekers vinden het vaak leuk om mensen van TV of Radio in ‘het echt te zien’. De beschikbaarheid van deze bekende Nederlanders is vaak schaars, dat verklaart hun hogere prijs.

2. Ervaring

Een dagvoorzitter kan je ook zien als een soort verzekerings-premie. Je geeft een hoop geld uit aan een evenement, dus wil je dat het goed komt. Dan betaal je vaak wat extra als iemand al veel ervaring heeft, en alle mogelijke situaties al een keer heeft meegemaakt. Van sprekers die zich niet aan de briefing houden, tot het geluid dat uitvalt. Je hebt goede beginnende dagvoorzitters, die kosten meestal ietsje minder dan wat meer ervaren dagvoorzitters.

3. Duur van het Evenement

De lengte van het evenement speelt ook een rol in de vraag wat kost een dagvoorzitter? Een dagvoorzitter voor een volledige dag kost meer dan voor een halve dag. Dit is vanwege 1) de tijdsbesteding: omdat de evenementen vaak worden geboekt in piek seizoenen, kan een dagvoorzitter soms voor meerdere sessies op een dag gevraagd worden. 2) voorbereiding: als een dagvoorzitter de hele dag gaat presenteren, kost dat meer voorbereidingstijd dan een uur.

4. Voorbereidende sessies

De tijd die een dagvoorzitter besteedt aan het voorbereiden van uw evenement is ook cruciaal. Meestal zit dit bij de prijs inbegrepen. Maar verwacht niet dat er oneindig veel voorgesprekken bij zitten, de meeste dagvoorzitters kunnen in twee telefonische voorbereidingssessies, je helpen het programma vorm te geven. Daarna gaan ze zelf aan de gang, ze schrijven teksten en doen onderzoek naar het onderwerp. Sommige dagvoorzitters werken met een redacteur, zoals dat ook bij talkshows gaat.

5. Repetities en vroeg aanwezig zijn

De meeste dagvoorzitters zijn ongeveer 5 kwartier voordat het podium programma begint aanwezig. Dat geeft voldoende tijd om iedereen nog even te spreken, het geluid te checken en nog even te concentreren voordat je op gaat. Sommige klanten willen graag een generale repetitie. Dat is meestal wel mogelijk, maar vraag wel even naar de kosten

6. Reis- en Verblijfkosten

Afhankelijk van waar je evenement plaatsvindt, kunnen reis- en verblijfkosten ook een factor zijn in de vraag wat kost een dagvoorzitter? Als je iemand in het buitenland nodig hebt, komt er meestal iets bovenop het bedrag, in vergelijking met een evenement in Nederland.

Gemiddelde kosten

Kortom, de kosten voor een dagvoorzitter variëren op basis van verschillende factoren. En dus kunnen de prijzen ook behoorlijk variëren, van €2500 tot €6000.  Of zelfs meer voor zeer bekende professionals. Het maakt ook uit of je rechtstreeks boekt, of via een sprekersbureau. Die zijn vaak 15% duurder, maar geven je wel meer opties, en kunnen makkelijker vervanging regelen als iemand uitvalt bijvoorbeeld.

Waarom investeren in een dagvoorzitter?

Investeren in een goede dagvoorzitter betekent investeren in het succes van je evenement. Ze kunnen het verschil maken tussen een redelijk goed en een onvergetelijk evenement. Hun vaardigheden in het begeleiden van discussies, het aanjagen van de energie en het betrekken van het publiek hebben grote impact op het succes van je evenement

Conclusie

De kosten voor een dagvoorzitter variëren op basis van verschillende factoren, maar het belang van deze rol binnen uw evenement rechtvaardigt de investering. Een goede dagvoorzitter kan je evenement naar een hoger niveau tillen, zorgen voor een onvergetelijke ervaring en bijdragen aan het behalen van je doelstellingen.

Delen:LinkedInX
Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rens de Jong