Het maken van een goed online-evenement is niet makkelijk. Het 1-op-1 kopiëren van je offline programma is niet de beste manier. Online is een spanningsboog anders dan als je in de zaal zit. Het voordeel is wel dat je vaak rechtstreeks kunt chatten met de kijkers. Dus kan je het gesprek een richting opsturen waar je kijkers in geïnteresseerd zijn.

Formats
Als je een studio hebt gehuurd, ben je er nog niet voor je webinar of online evenement. Je zal ook een plan moeten hebben hoe je zo’n uitzending gaat maken. Hieronder schets ik een aantal formats, gebaseerd op de tips die ik eerder online deelde.
Opstelling: DWDD Tafel. Max 4 gasten aan tafel. Presentator aan de Kop
00:00 – 00:05 Opening. Presentator heet iedereen welkom op camera. Daarna is er ruimte voor en luchtige openingsvraag. Een reactie op de actualiteit bijvoorbeeld. Of een reactie op een vraag die al eerder is binnengekomen via een kijker.
Daarna komt er een belangrijke vraag: “Wat is jouw belangrijkste boodschap vandaag?”. Omdat je graag informatie overdraagt, is het belangrijk die boodschap niet te verbergen, maar juist helemaal aan het begin te noemen. Daarna bouw je het uit.
00:05 – 00:12 Interview eerste gast. Hierin ga je de diepte in met je eerste gast. Je kan een eerste gast -desgewenst- ook over meerdere blokken verspreiden, maar ik ben er wel een voorstander van om het op te delen in blokken. Kijkers die dan even niet hebben opgelet, of later inschakelen, kunnen dan weer makkelijk aanhaken.
00:12 – 00:15 Kijkersvragen. Het leuke van online evenementen en webinars is dat kijkers direct kunnen reageren. Ik merk vaak terughoudendheid om daar iets mee te doen tijdens een uitzending, maar dat is niet nodig. Het geeft juist verbondenheid. Een goede presentator kan voldoende improviseren om de juiste vragen eruit te pikken.
00:15 – 00:22 Interview tweede gast Vaak is dit een verdieping of een voorbeeld van wat de eerste gast heeft gezegd. Dus, een ondernemer die heeft meegemaakt waar de eerste gast al over sprak. Je zou de eerste gast ook kunnen zien als een sidekick, die door vragen en opmerkingen als “dit zie ik bij meer klanten/sectoren” ook voorkomen, de verschillende gasten aan elkaar verbinden.
00:22 – 00:25 Instart filmpjes. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die een vraag insturen. Of klanten die hun werkplek laten zien. Of een mooie video over een product of bedrijf. Kwaliteit is natuurlijk belangrijk, maar authenticiteit nog meer. Na het filmpje een korte reactie van een van de sprekers
00:25 – 00:28 Intermezzo. In dit gedeelte wil je kijkers even wat tempo bieden. Dus dit is vrij invulbaar. Als er maar wel even gelachen kan worden. Dus je doet een quiz, of je gaat door de socials van verschillende klanten/gasten. Of je laat een medewerker / klant inbellen van lokatie.
00:28 Tease. Hierin verwijs je naar de vierde gast die je over een paar minuten gaat interviewen, eventueel stel je al een vraag.
00:28 – 00:36 Interview derde gast. Dezelfde opzet als bij gast 2. Let erop dat je de sidekick hier ook weer kunt betrekken als deskundige die de verschillende verbanden legt tussen de gasten.
00:36 – 00:42 Kijkersvragen. Via je webinar software zijn waarschijnlijk al heel wat vragen binnengekomen, nu is de tijd om die te gaan behandelen. Als je presentator te onzeker is om die zelf live te selecteren, kan je iemand aan een zuiltje aan de zijkant zetten, als een soort Luc Ikink de vragen naar voren te brengen.
00:42 – 00:50 Interview vierde gast. Dit is echt je uitsmijter. Je leukste, grappigste, beste en interessantste gast bewaar je voor het laatste. Het is ook belangrijk dat dit verhaal ook echt van het scherm af knalt.
00:50 – 00:51 Afronding De show kan het beste snel worden beeindigd. Niet ellelange afsluitingen, want mensen stoppen toch met kijken. Dus: dank en tot ziens, en wellicht nog een URL waar de uitzending nog eens terug te luisteren valt.

Presentatie
Ok. Ik geef toe. Deze alinea hieronder is een beetje een Loekie de Leeuw blokje.
Maar zoals je hierboven ziet, het vergt nogal wat van een presentator om dit te doen. Het is telkens balanceren, tussen sfeer maken en inhoud brengen, tussen je vragelijn vasthouden en improviseren, tussen je gasten op hun gemak stellen en een spannend interview houden. Dat is een vak.
Ben je geïnteresseerd? Ik kan helpen in het meedenken in de inhouden en het opstellen van je draaiboek. Neem hier contact op.