Tips (5) voor een briljante quiz op je evenement

Steeds vaker krijg ik de vraag tijdens een evenement, zullen we ook een Quiz doen? En ook bij BuzzMaster komen er steeds meer verzoekjes binnen om een interactieve quiz te organiseren, tijdens bijvoorbeeld een klanten- of  medewerkers evenement. En dat snap ik volkomen. Een quiz zorgt voor ontspanning, competitie en het is een leuke manier om informatie over te dragen.

Toch is het maken van goede quizvragen ontzettend moeilijk. Voor je het weet zijn de vragen niet van de juiste moeilijkheidsgraad, of —nog erger— gewoon saai. Daarom hieronder 5 tips voor het maken van interessante quizvragen!

Tip 1: Denk verjaardagsfeestje

Het idee van de quiz is entertainment en informatieoverdracht. Voor beide zaken is het van belang dat antwoorden interessant of leuk zijn. Lakmoesproef: het antwoord op de quizvraag moet zo leuk zijn, dat het een goed verhaal is op een verjaardagsfeestje. Zo niet? Schaven!

Tip 2: Mijd getallen

De grootste valkuil tijdens de quiz: het vragen van getallen. Logisch, want het zijn de makkelijkste vragen om te maken. Maar meestal voldoet het niet aan tip 1. En als je al getallen gebruikt, focus op de trend ipv het getal.  Dus liever, met hoeveel % is onze CO2 uitstoot gedaald in 10 jaar, dan: hoeveel CO2 stoten we nu uit?

Tip 3: Combineer feiten

Om die getallenvragen te vermijden, zou je deze tip kunnen gebruiken. Je neemt een ander feit en koppelt die aan elkaar. Bijvoorbeeld voor de KLM hebben we de vraag: ‘hoeveel bezoekers krijgt onze lounge ieder jaar’, omgebouwd tot ‘welke Nederlandse attractie heeft evenveel bezoekers als onze eigen lounge per jaar?’ Antwoord: Het Rijksmuseum. En daarmee voldoe je weer aan tip 1

Tip 4: Gebruik alle zintuigen

Natuurlijk laat je al plaatjes zien bij een quizvraag. Maar wees eens wat origineler! Haal eens wat weg, bijvoorbeeld een filmtitel. Of combineer twee plaatjes en vraag wat de overeenkomsten zijn. Of toon een filmpje (zoiets als die #fail filmpjes op Youtube), zet ‘m in het midden stop, en vraag: ‘wat gebeurt er straks?’. Of laat een stem horen van een bekend persoon, maar dan licht vertraagd. ‘Wie is dit?’

Tip 5: Puntje van je tong-vragen.

Het leukste aan een quiz is als mensen het-net-niet weten. Hoe maak je die? Weet welke leeftijd je doelgroep ongeveer heeft. Ga daarna zoeken in hun jeugd naar TV programma’s, nieuwsfeiten, artiesten of dingen die destijds algemeen bekend waren, en maak de koppeling met het nu. Bijvoorbeeld: ‘Werkeloosheid is nu extreem laag. Dat was in de jaren 80 wel anders. Welke band startte als een werkeloosheidsproject?’

Dit zijn mijn de belangrijkste tips voor goede quizvragen. Wil jij nou ook een goede quiz houden? Een beetje competitie creëren onder je medewerkers of klanten? Bij BuzzMaster helpen we je graag ook inhoudelijk op weg!

Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rens de Jong