Wind- en zonenergie opnieuw uitgevonden

Waarom moeten zonnepanelen in de vorm van een platte plaat worden gemaakt? Waarom hebben windmolens altijd wieken? Als je tijdens een innovatieproces vragen gaat stellen over dingen die we “altijd al zo doen”, ben je op weg naar een doorbraak.

Zoals deze nieuwe windmo… windmachine. Probleem bij windenergie zijn de onderhoudskosten. Draaiende wieken –gecombineerd met zout Nederlands zeewater—levert ingenieurs slapeloze nachten op. En dan moet het ook nog eens flink waaien!

Sheerwind-Invelox-610x481

Dit bedrijf uit Minnesota heeft een systeem waarbij er geen wieken nodig zijn, en de wind hoeft maar met ongeveer 3km/p uur te blazen. Let wel, dit levert 6x (600%!) meer rendement op dan andere ‘ouderwetse’ molens. Alleen moet er nog iets aan de schoonheid worden gedaan, want wil ik óók niet in mijn achtertuin.

Ander project. Deze nieuwe zonnecollectoren van IBM. Het ziet eruit als een satellietschotel, en het werkt ook zo. Het heet het “High Concentration Photo Voltaic Thermal-systeem”. Het zonlicht wordt 2000x versterkt en valt op een zonnecel. (Heet!) Dat levert natuurlijk stroom op. Maar omdat het zo warm wordt, is koeling noodzakelijk. Net zoals een watergekoeld motorblok, is dit een vloeistof gekoelde zonnecel. En het mooie is: ook die energie wordt gebruikt! Technerds: klik verder op de slideshow hieronder.

Volgens Greenpeace moeten we ‘slechts’ 2% van de Sahara bedekken met zonnecellen om de hele aarde van energie te voorzien. Moet je het er wel heenkrijgen overigens…  Zie hier een zeer blije wetenschapper over zijn vinding.

Wat ik zo inspirerend vind aan innovatieve ideeën? Dat ze lak hebben aan de gebaande paden. Dat de creatieve geesten achter de technologische ontwikkeling geen rekening houden met “dat doen we altijd zo”. En dat is ware innovatie!

Delen:LinkedInX
Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rens de Jong