Gat in de markt: ‘de Woningopkoper’

De woningmarkt in Nederland is één groot drama. Iedereen blijft zitten waar ie zit. Doorgroeiersvwillen eerst hun huis kwijt en starters krijgen nauwelijks een lening bij de bank. En zo zit de gehele markt muurvast. Politiek Den Haag ziet ook dat er iets moet gebeuren. Het kabinet Rutte verlaagde de overdrachtsbelasting naar 2%. Resultaat? Bijna niets!

Een grote brok ellende dus, die woningmarkt. Zou je denken. Of is het toch een kans? Ik loop al een paar weken met het volgende idee rond. Aan een ieder de uitdaging om het lek te schieten.

Mijn plan: start een bedrijf: ‘De Woningopkoper’. Wat ze doen? Ze kopen woningen op tegen een aantrekkelijke (discount)prijs. Als de Woningopkoper de woning na een aantal jaar weer verkoopt, wordt de verkoopwinst gedeeld met de vorige eigenaar.

Waarom gaat dit werken? Als je naar de onderliggende trends kijkt, is er straks in veel gebieden in Nederland geen woningoverschot, maar een woningenTEKORT. Gezinnen worden kleiner,  er blijven steeds meer mensen single en door de crisis zijn heel veel bouwprojecten gestaakt.

Het probleem is dat niemand meer durft te bewegen. Er is geen vertrouwen. Je wil namelijk niet je huis op het dieptepunt van de markt verkopen. En je wil ook niet hoeven zeggen dat je huis al een jaar te koop staat. Wat doe je dan? Afwachten. Terwijl er mensen in beweging moeten komen.

En dat kan door de Woningopkoper. Je wil je huis graag verkopen voor 300.000 euro. Maar je durft het niet tegen deze prijs in de markt te zetten, omdat je bang bent voor een eeuwig verkoopbord in de tuin. Dus ga je naar de woningopkoper. Die koopt je huis voor 250.000 euro. Dan maak je verlies, maar dat kan je nog compenseren, door een afspraak met de Woningopkoper. Als de nieuwe eigenaar jouw oude huis na verloop van tijd weer doorverkoopt voor een betere prijs, krijg jij nog een gedeelte van die meerprijs terug.

Je moet nog wat wroeten in de details. Wanneer mag je nog aanspraak maken op die meerprijs? Na 3 jaar, 5 of 10? Je zou de aanspraak op die meerprijs ook jaarlijks kunnen verkleinen. Ander probleem is de restschuld. Als je het geld hebt, is het geen probleem, maar als je het niet hebt, moet je de restschuld wel kunnen meefinancieren bij het volgende huis.

En waarom zou een ondernemer hier in kunnen stappen? Na de vorige huizencrisis zijn de prijzen 25 jaar lang gestegen, en de vraag naar woningen zal in veel gebieden de komende jaren nog toenemen. Dus daar moeten aantrekkelijke rendementen te halen zijn als je de tijd hebt. Iets voor een pensioenfonds?

Delen:LinkedInX
Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rens de Jong