Op welke manier zal de mensheid uitsterven?

COVID-19 leert ons heel veel dingen, maar één les staat toch wel bovenaan: hoe kwetsbaar het menselijk leven is. Met alle techniek voorradig, lukt het ons toch niet om een wereldwijde besmetting tegen te houden. 

Wat zijn de grote kanshebbers om de mens een final knock out te geven?

Ik las het boek “The Precipice” (de afgrond) van Toby Ord. En dat is in deze tijden bijna een rustgevend boek, omdat je je bedenkt dat het nog veel erger kan zijn. De vragen die Toby Ord probeert te beantwoorden zijn: Wat is de kans dat de hele mensheid wordt uitgeroeid? Wat zijn de grote kanshebbers om de mens een final knock out te geven? En valt er nog wat aan te doen?

Ondanks alle rampspoed geen ellendig boek

Ord doet eerst veel moeite om te kijken naar natuurverschijnselen die ons zouden kunnen uitroeien. En hoewel wervelstormen en tsunami’s vaak zeer schadelijk zijn, de kans dat de GEHELE mensheid er aan onderdoor gaat is klein. Van meteorietinslagen, tot het ontploffen van sterren, het wordt allemaal ontleed. Grootste kanshebber: een ontploffing van een supervulkaan, waarvan de as de zon blokkeert. Kans van 1 op 10.000 in de komende 100 jaar.

Klimaatverandering staat niet erg hoog op het uitsterf-menu.

Waar het interessanter wordt, is het hoofdstuk waarin de mens zelf aangewezen wordt als grootste veroorzaker van onze eigen ondergang. Wellicht denk je aan klimaatverandering, maar die scoort niet eens zo hoog op het lijstje (1 op 1000). Wat wel? Een greep uit het uitsterf-menu: 

 • Nucleaire oorlog (1 op 1000) 
 • Gefabriceerde pandemie (1 op 30), 
 • Oncontroleerbare AI (1 op 10)

Zijn belangrijkste punt gaat over de wetenschap. We worden sneller wijzer dan verstandig. Wetenschappers zijn zo druk bezig om dingen uit te vinden, maar houden we in de gaten of we het onder controle kunnen houden? En je zult denken, ‘veel wetenschappers zijn zeer verstandig’, maar hier heeft Ord het over de ‘Unilateralist’s Curse’: er is maar één wetenschapper nodig om het mis te laten gaan. 

We worden sneller wijzer dan verstandig. En er is maar een rogue wetenschapper nodig om het mis te laten gaan.

En dus: moeten we werk maken van denuclearisatie, nadenken of we wel in dit tempo willen doorgaan met AI (waarom niet een adempauze, zodat we geen fouten maken) en wil hij een veel groter budget voor de controle van laboratoria die virussen onderzoeken. (mooi hoofdstuk over virussen die in het verleden ontsnapt zijn).

Als je in deze tijd wat wil reflecteren en nadenken over de potentie van de mens (we zijn nog maar 200.000 jaar bezig, we hebben tenminste nog 800.000 tot 9.800.000 jaar te gaan), dan is The Precipice van Toby Ord een aanrader! 

Delen:LinkedInX
Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie
 • Beste Jonge Man , Rens de Jong ,goeden avond , met Ronny Tomasouw 80 jr , uit Zwolle
  een korte Reactie , betreft “het Lange leven van de mensheid ” , denkende en …terug kijkend naar de Voyager Foto ; ” a Pale Blue Dot ” , gemaakt vanaf 16 Miljard Km , een Stippie , zo
  klein in dit Grote Oneindige Donkere gat , met een temperatuur van Min 273 Gr ! en daar op ruim 8 Miljard Mensen wat alleen maar Meer & Meer wordt ! ….Wie helpt ons als het Ooit een keer Mis Gaat ! ..ZowieZo ..dit kan niet Uitblijven tedenken aan Corona NU ….hopelijk blijft het Hierbij als Laatste Epedemie , te denken dat wij in het verleden , de Cholera-Builen.Pest – TBC en noem maar op , nog niet gesproken over Gewapende Conflicten , dat kan leiden tot een 3de Nucliere Wereld-Ramp , zo niet , het Millieu , immer moeder Aard Doet wat Zij wil …. Opwarming ken ook leiden tot een “Kleine IJstijd ” …met nog denkende aan de Borrelende Vulcann ; Yellowstone – Anak Krakatau – Vesuvius – Etna – Strombolie –
  de Andreas Breuk – The Ring of Fire ….etc.etc … Oceaan Opwarming dat ze Zee-Stromingen kan verstoren , met alle gevolgen , Drogte Zware regenval – Overstromingen , Slechte Oogst – Sprinkhanen plagen enz , Honger en ….. het zo belangrijke Zoete-Drinkwater !!! , wij gaan maar Oneindig door ; Golf -Sport-Voetbalvelden Moet Besproeid worden , wat kost wat Kost !!! ….. Wereld weid Migratie-Vluchtelingen , naar een Land dat het in feite NIET meer kan Opbrengen , en de Bevolking Vroeg of laat , in een Totale Revolutionaire- Opstand komt
  immer als de Nood Hoger wordt , dan is het ” een Ieder voor zich en God voor ons Allen ”
  Inhet verleden hebben wij gelukkig ziet ZO-Vaak een Zonnevlam-Inslag gehad , alhoewel dit
  Nare gevolgen kan hebben voor onze gehele samenleving , en dan nog een Klein-Middelmaar Astroide-Meteorit Regen dwars door Onze Sateliet-Banen en Aard verschuivingen op de Zeeboden met al onze ” Wereldwijde Internet-Kabels Oooh-Jee ! .
  Wij maken ons druk om een pakje sigaretten , terwijl er Containers met Tonnen heroine-Cocaine-Extc -Metafitaminen , Illegaal binnen wordt gesluisd , voorTig- Miljarden aan Euro;s Zwart geld , terwijl een Pakje Sigaretten € 9,- kost , dat is € 0,25 voor de Winkel € 0,25 voor de fabriek en de rest € 8,50 voor de Staat ….. zijn wij nou Gek en Blind aan het worden ?
  Europa Wankelt en Nederland is an het Instorten , nog even en Holland wordt
  ” Net zo Veilig als Mexico of Zuid Afrika ” een grote Criminele GangsterBende …..waar draaid dit op uit , een Europese Revolutie …… hopelijk Nooit !
  Doorde eeuwen heen , vanaf Cleopatra , Troje -Romeinen – de Moren – Kelten – Vikingen , enz , hebben wereldwijd Oorlogen gevoerd , met alle Gruwel en Ellende erbij , Dwangarbeid – Slavenhandel – Moord verkrachtingen etc.etc …tot 1938 de laatste Analoge Wereld Brand dat ruim 7 Jaar heeft geduurd , hebben wij ervan geleerd , NEE !!! , zie thans Rusland -China-Noord Korea en de resterende Opkomende Gewapende Natie’s , die uit zijn op een gehele Wereld Overheersing , dat wie weet , kan omslaan in een Nucliere Oorlog , Die naar mijn Inziens Hooguit 2 Maand zal duuren , met alle Verschrikkelijke Vernietigende gevolgen , plus nog de Radio-Actieve Na-Weeen , Vermingking – Misvormde Lichamen-Miskramen enz enz ….Wie helpt ons als wij onze ondergang tegemoet gaan ? …ET … die zal zeggen ; “He you Homo Sapiens from Terra , Fuck You all !….hahahaha
  Beste Rens , je bent nog Jong hopelijk maak jij en jou gezin , dit nooit mee …. …maar wees op je Hoede , kijk niet als een Blind-Paard recht vooruit , maar ” Focus “Om je heen , wat er allemaal in de wereld gebeurd en …eventueel , Kan-Kan Inschatten , ” ooh-Jeee , het komt mijn kant op dus eventueel ” Voorbereiden wat komen Kan en …misschien gebeurd !
  He Jongman Rens mag het je goed gaan , Niet ziek worden , met vriendelijke groeten van
  Ronny Tomasouw
  24tommy40@gmail.com

Rens de Jong