Op welke manier zal de mensheid uitsterven?

COVID-19 leert ons heel veel dingen, maar één les staat toch wel bovenaan: hoe kwetsbaar het menselijk leven is. Met alle techniek voorradig, lukt het ons toch niet om een wereldwijde besmetting tegen te houden. 

Wat zijn de grote kanshebbers om de mens een final knock out te geven?

Ik las het boek “The Precipice” (de afgrond) van Toby Ord. En dat is in deze tijden bijna een rustgevend boek, omdat je je bedenkt dat het nog veel erger kan zijn. De vragen die Toby Ord probeert te beantwoorden zijn: Wat is de kans dat de hele mensheid wordt uitgeroeid? Wat zijn de grote kanshebbers om de mens een final knock out te geven? En valt er nog wat aan te doen?

Ondanks alle rampspoed geen ellendig boek

Ord doet eerst veel moeite om te kijken naar natuurverschijnselen die ons zouden kunnen uitroeien. En hoewel wervelstormen en tsunami’s vaak zeer schadelijk zijn, de kans dat de GEHELE mensheid er aan onderdoor gaat is klein. Van meteorietinslagen, tot het ontploffen van sterren, het wordt allemaal ontleed. Grootste kanshebber: een ontploffing van een supervulkaan, waarvan de as de zon blokkeert. Kans van 1 op 10.000 in de komende 100 jaar.

Klimaatverandering staat niet erg hoog op het uitsterf-menu.

Waar het interessanter wordt, is het hoofdstuk waarin de mens zelf aangewezen wordt als grootste veroorzaker van onze eigen ondergang. Wellicht denk je aan klimaatverandering, maar die scoort niet eens zo hoog op het lijstje (1 op 1000). Wat wel? Een greep uit het uitsterf-menu: 

  • Nucleaire oorlog (1 op 1000) 
  • Gefabriceerde pandemie (1 op 30), 
  • Oncontroleerbare AI (1 op 10)

Zijn belangrijkste punt gaat over de wetenschap. We worden sneller wijzer dan verstandig. Wetenschappers zijn zo druk bezig om dingen uit te vinden, maar houden we in de gaten of we het onder controle kunnen houden? En je zult denken, ‘veel wetenschappers zijn zeer verstandig’, maar hier heeft Ord het over de ‘Unilateralist’s Curse’: er is maar één wetenschapper nodig om het mis te laten gaan. 

We worden sneller wijzer dan verstandig. En er is maar een rogue wetenschapper nodig om het mis te laten gaan.

En dus: moeten we werk maken van denuclearisatie, nadenken of we wel in dit tempo willen doorgaan met AI (waarom niet een adempauze, zodat we geen fouten maken) en wil hij een veel groter budget voor de controle van laboratoria die virussen onderzoeken. (mooi hoofdstuk over virussen die in het verleden ontsnapt zijn).

Als je in deze tijd wat wil reflecteren en nadenken over de potentie van de mens (we zijn nog maar 200.000 jaar bezig, we hebben tenminste nog 800.000 tot 9.800.000 jaar te gaan), dan is The Precipice van Toby Ord een aanrader! 

Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rens de Jong