Het nieuwste product uit de keuken van Google is Glass. Een smartphone, verkleed als bril. Als je zegt “Ok, Glass: take a picture”, neemt ie een foto van wat je nu ziet. Maar je kan ‘m ook vragen een video-chat op te zetten, of de laatste verkeersinformatie door te geven. Je hoeft niet meer op je telefoon te kijken, het verschijnt allemaal in de rechterbovenhoek van je bril.
Met dit model zie ik nog niet mensenmassa’s rondlopen, maar het gaat natuurlijk niet lang duren voordat ‘gewone’ brillenmakers ook dit systeem gaan inbouwen in hun brilletjes. Laat ik eerlijk zijn: ik vind dit supergaaf. Het feit dat je de digitale wereld kunt verbinden met de echte wereld biedt werkelijk fenomenale kansen.
Het gaat de manier waarop wij met elkaar communiceren radicaal veranderen. De vraag is: hebben wij door welke consequenties dit allemaal heeft? Ik denk van niet. In dit blog een aantal apps voor Google Glass waar we nog niet aan toe zijn…
Een Dating App. Kijk dit filmpje van Eran May-raz en Daniel Lazo. Over hoe een date loopt als je ondersteund wordt door software. Je windt haar zo om je vinger met de juiste aanwijzingen, maar als ze erachter komt… (helemaal uitkijken)
Always-On. Een app die alles wat jij ziet, opneemt en opslaat in de cloud. Ik zie op Google Glass nog geen rood lampje zitten, dus niemand heeft dat door. Hoe worden gesprekken tussen mensen als de kans bestaat dat het allemaal ongezien opgenomen wordt? Gaan we minder open met elkaar om omdat je de kans hebt dat het uitlekt? Moet je dat van te voren afspreken dat je het apparaat uitzet? Krijg je restaurants met “No Phones / No Glass”?
Leugendetector. De universiteit van Arizona heeft een leugendetector gemaakt die werkt met software en een (infrarood) camera. Geen hartslagmeter meer, geen patches op het lichaam, gewoon een camera en stemherkenning. Op basis van oogbewegingen, spreeksnelheid en toonhoogte kan de computer inschatten of iemand de waarheid spreekt of niet. Dat lijkt me over een paar jaar ook te ontwikkelen als app voor Google Glass. Dat worden interessante gesprekken. Willen we dit allemaal weten?
Screen Takeover. Nederland is al kampioen telefoontappen, maar wat als we allemaal Google Glass gebruiken? Vinden we het ook OK als de Nederlandse justitie even meekijkt door onze ogen? Of stel, je krijgt van je werkgever Google Glass, maar daarmee kan ook gecontroleerd worden of je wel hard genoeg werkt. Interessant? Hoort bij de moderne tijd? Of creepy?
Iedereen denkt natuurlijk over de mogelijkheden van Google Glass. Die zie je allemaal terug op Twitter. Zoek naar #ifihadglass. Maar, mocht je nog ideeen hebben voor ‘gevaarlijke’ apps, laat ze dan hieronder achter.