De impact van robots op de wereldeconomie

“Kinderen die nu geboren worden, zullen nooit hun rijbewijs halen”. Hendrik Christensen professor in robotica in de VS is er zeer stellig over. In de komende jaren zal de ontwikkeling van de robot extreem snel gaan.  Voor het Fondsevent 360 interviewde ik Christensen, omdat de ontwikkeling van de robot één van de belangrijkste economische trends van de komende jaren zal zijn.

Productie: weer terug naar de hoge lonenlanden

baxter-rethink-robotics-1-537x402In 2011 was er in Amerika al een stijging van 40% in de aankopen van industriële robots. Omdat deze machines steeds geavanceerder worden, de prijs van energie door de schalie-revolutie laag is, en je geen lange levertijden meer vanuit China wil, besluiten steeds meer bedrijven –zoals Apple, GE en Lenovo– om fabrieken te openen in de USA. De opkomst van de geavanceerde robot zorgt voor banen in Amerika

Werk: gaming is niet meer zinloos

robo9Maar, gaat dat dan niet ten koste van laaggeschoolde banen? Ja en nee, zegt Christensen. Het tillen van zware spullen in een fabriek bijvoorbeeld, wordt straks door robots gedaan. De mensen die dat nog doen, en geen verdere scholing krijgen, raken hun baan kwijt. Maar, het is niet zo dat je minstens HBO moet hebben gedaan om een robot te besturen. Sterker nog, Christensen zegt veel te leren uit de gaming wereld. Het bedienen van een robot wordt zo makkelijk als het spelen van Grand Theft Auto V. Heeft het toch nog nut, die PS4.

Verkeer: stop met sparen voor het rijbewijs voor je kinderen

0608-self_full_600Hij rijdt al rond, heeft al 300.000 kilometer geen schrammetje opgelopen (behalve toen er een mens zelf aan het rijden was) de zelfrijdende auto. Volgens Google komt ie in 2017 op de markt, en Tesla schijnt ze al in te halen. Stel: alle auto’s zijn zelfrijdend. Wat worden het dan? Coconnetjes waar je kunt werken! Denk er eens over na, al die tijd die nu nutteloos achter het stuur wordt doorgebracht, kan potentieel worden omgezet in productieve uren. Daar kikkert een economie van op!

Huishouden: de babyboomers zorgen voor een impuls. 

householdrobotjpg-78c4be13cf1be396Het enige dat nu nog is doorgedrongen tot ons huishouden is de stofzuigerrobot. Ik hoopte dat Rosie van de Jetsons rond mijn 40ste al gemeengoed zou zijn. Maar helaas. Toch, zegt Christensen, gaat dat snel veranderen. Waarom? Babyboomers! Er komen steeds minder mensen om senioren te verzorgen. Maar deze babyboomende senioren hebben wel geld!. En willen dat tekort aan handjes dus opgelost hebben. Volgens Christensen zorgt dat voor een enorme investeringsgolf in dit soort robots.

Kijk hier naar het gehele interview. Mijn eerste vraag: “Houdt u ook zo van de Terminator?”

[vsw id=”NLNKMZLIqSc” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

 

Delen:LinkedInX
Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rens de Jong