De 10 tips voor een goede dagvoorzitter.

Soms krijg ik weleens de vraag van mensen die ook dagvoorzitter willen worden: ‘wat moet ik weten?’.  Speciaal voor hen (en voor mensen die goede dagvoorzitters willen inhuren) door schade en schande geleerd: mijn 10 tips voor een goede dagvoorzitter. 

Heb plezier

Zorg ervoor dat je geen stress uitstraalt. Liever op je bek gaan met een glimlach op je gezicht, dan met een strak gezicht een risicoloos seminar draaien.

De eerste klap is een daalder waard

De eerste 10 minuten zijn het belangrijkst! Zorg ervoor dat je zeker 50% van je voorbereiding steekt in de eerste 10 minuten. Als de kop van het congres staat, komt de rest altijd goed.

Wees duidelijk

Vooraf en tijdens de show. Jij bent de baas over het podium. Niemand anders. Ook jouw baas niet. Jij.

Houd je aan de tijd

Vuistregel: je begint een kwartier te laat: niet jouw probleem. Maar als je daar bovenop meer dan een kwartier uitloopt: wel jouw probleem.

Weet precies wie je publiek is

Spreekt voor zich en toch vergeet men het snel. Try to connect. Waarom zijn ze er? Wat zijn hun doelen? Speel daarop in.

Combi Circle in de Adam Toren, met als centraal thema China. Copyright: Sander Nieuwenhuys

Betrek het publiek

Stel ze een vraag aan het begin van je show! Meteen! Betrek ze. Als je het in de eerste 10 minuten doet, is de kans groter dat ze vragen blijven stellen.

Denk in hoofdstukken

Deel een paneldiscussie op in hoofdstukken. Dan weet je waar je bent. Fileer een probleem. Probeer niet alles in een keer te behandelen.

Denk in sappige verhalen

Voorbeelden voorbeelden voorbeelden, in plaats van theorieën en lange powerpoints.

Check het geluid

Overleg met de technicus. Neem geen genoegen met de barman die het erbij doet. Geen geluid = einde show

Rust uit

Ga naar de film, de sauna. Bemoei je vooral niet met de organisatie buiten je presentatie om. Jij hebt 1 doel, een goede show neerzetten. De rest is iemand anders z’n verantwoordelijkheid.

Delen:LinkedInX
Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie
Rens de Jong