Hoe leer je een kind programmeren?

Waarom leren we kinderen wel Grieks en Latijn en geen programmeertaal? In de wereld van tablets, apps en ICT realiseren we ons steeds meer dat programmeren een vaardigheid is die je maar snel genoeg kan leren. Toen ik een jaar of tien was, kregen wij onze eerste PC. Een Tulip computer, geen harde schijf, twee 5,25 floppydisks, nauwelijks programma’s behalve Wordperfect. En….Basic! Ik was op het laatst langer bezig om overhoorprogramma’s te schrijven voor Duitse woordjes, dan dat ik echt de woordjes leerde.

Nu is er geen Basic meer, dus vroeg ik mij af: “Kan mijn Fien (6 jaar) ook leren programmeren?”. Gelukkig is er Twitter, en kreeg ik al snel fantastische tips (dank daarvoor!)

Schermafbeelding 2015-04-07 om 20.11.14

Schermafbeelding 2015-04-07 om 20.11.01

Ik heb alle websites bekeken, maar Scratch trok meteen het meeste aandacht. Het is ongelofelijk hoe intuïtief deze software is. Fien was meteen kleuren aan het veranderen, poppetjes groter cov_programmeren_DEF.inddmaken etc. Het programmeren zelf is een grotere drempel. Het is wel erg makkelijk, het lijkt op puzzelen. Je moet telkens allerlei blokjes in elkaar schuiven en daarmee maak je scripts die door de computer worden uitgevoerd. Maar, je hebt eigenlijk wat voorbeelden nodig die je kunt uitvoeren. Anders tast je toch wat in het duister. En toen kwam ik dit boek tegen: Programmeren voor kinderen van uitgever Lannoo. Daarna was het hek van de dam. Iedere avond wil Fien wel eventjes een nieuw programmaatje schrijven. Het is nu nog vooral overnemen van het boek –zoals we vroeger ook Basic overschreven uit tijdschriften– maar nu al kan je een beetje experimenteren: “wat gebeurt er als je dit getal verandert in 0,002 seconden?”. Het resultaat, zie hieronder in twee videos.

En dit is 5 minuten later. Je ziet, het is allemaal nog rudimentair, en ze snapt zeker nog niet alles, maar kijk eens wat een plezier als iets gelukt is!

Ik denk dat scholen er inderdaad verstandig aan doen, om dit al op de basisschool mee te nemen (ik weet niet of ze het doen hoor). Maar als ouder kan je natuurlijk ook veel doen. Dit is in ieder geval erg leuk om te doen!

Website: scratch.mit.edu

Delen:LinkedInX
Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rens de Jong