53% wereldbevolking vertrouwt het niet

Waar komt populisme toch vandaan? Waarom zijn mensen toch zo boos? Vroeg een vriendin laatst aan mij. Tja, wist je het maar precies… Toch is er interessant onderzoek waar je een glimp van de oorzaak zoet. Volgens de Edelman Trust Barometer, is het vertrouwen in instituties wereldwijd ver te zoeken. Ze hebben het over een Implosie van Vertrouwen. Schokkend: 53% van de wereldbevolking gelooft niet dat “het systeem” voor hen werkt.

Resulaten: Mensen vertrouwen politiek & media helemaal niet meer. NGO’s en bedrijven worden steeds minder vertrouwd.  53% van de wereldbevolking vindt dus dat ‘het systeem’ voor hem of haar niet werkt. Dat wil zeggen: het systeem werkt alleen voor rijken, hard werken wordt niet beloond, de huidige leiders doen het niet goed, en we hebben krachtige hervormers nodig om verandering te brengen. Zien die mensen dan niet dat Donald Trump een totale idioot is? Dat Brexit –zeker op de korte termijn– enorm veel schade kan doen? Dat denk ik wel. Maar volgens mij denken deze mensen: “Dit systeem werkt toch niet voor mij, maakt mij het uit als het kapot gaat”.

De hele presentatie is HIER te vinden.

 

Delen:LinkedInX
Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie
  • Hoi Rens, dank voor delen. Het organiseren van vertrouwen is een belangrijke opdracht en kern van ons nieuwe boek: ‘Blockchain organiseren: fundamenten voor een nieuwe sociaaleconomische orde’. Blockchain kun je zien als een extra laag op het internet voor het organiseren van vertrouwen zonder dat de complexiteit en daarmee weer het wantrouwen toeneemt.

    Ik denk dat de kern van het probleem ligt in het feit dat we (de groei van) onze welvaartsstaat onvoldoende kunnen rechtvaardigen met voldoende productiviteitsgroei. Ik stuur je een mooi artikeltje over de ’trust industry’ .
    groet Paul

Rens de Jong