Coronavirus: alternatieven voor handenschudden

De paniek over het Coronavirus grijpt snel om zich heen. Besmettingen lopen op, beurzen kelderen en de uitbraak van het virus lijkt moeilijk te stoppen. En dus vraag je jezelf af: hoe kan ik ervoor zorgen dat ik niet besmet raak? Het lijkt een kwestie van tijd voordat de eerste besmetting in Nederland een feit is, dus een beetje vooruit denken kan geen kwaad.

De beste manier om besmetting te voorkomen is door je handen regelmatig te wassen, zeggen experts. Maar sommige bedrijven en instellingen nemen dat risico niet. Bijvoorbeeld de investeerders van Andreessen Horowitz in Silicon Valley. Zij hebben inmiddels een no-handshake policy op kantoor.

Bij sportwedstrijden in Canada is de handdruk voor de wedstrijd ook al in de ban gedaan. En op een beurs in Amsterdam werd de handdruk ook vervangen door een boks. En president Obama was tijdens zijn campagnes al bekend om zijn fistbumps.

Overigens, vorige week in Rotterdam heb ik tijdens het World Tennis Tournament een dag lang ook al mijn gasten gebokst, ipv een hand gegeven. Maar dat was meer voor de lol. Maar toch: moeten we er niet serieus naar kijken?

De vraag is: helpt het? Er is een studie die suggereert dat een high-five of een boks minder bacteriën overdraagt. Reden is logisch: er is minder oppervlakte waar de huid elkaar raakt, dus minder ziekmakers. En de boks is ook 2,7x korter dan handenschudden. Scheelt ook weer wat besmettingen.

Boven: bacteriën na een ‘gewone’ hand, onder na een ‘boks’. Scheelt wel eventjes!

Ok. De boks is wellicht een goed idee. Al was het maar omdat het iets cools heeft. En het is beter dan iemands uitgestoken hand te weigeren. Maar zijn er nog andere manieren om elkaar te begroeten? En welke kies jij?

Rubbing elbows

Bekend gemaakt door de Amerikaanse VN ambassadeur Samantha Powers, toen zij Liberia bezocht dat gebukt ging onder Ebola. Grappig genoeg is ‘rubbing elbows’ ook een Engelse uitdrukking, wat zoveel betekent als socializen met de rich en famous.

De chest bump

Springen en dan met de borstkassen tegen elkaar. Zie je nog weleens in sportwedstrijden. Weet alleen niet of dit zakelijk een goed idee is.

De “wat moet je” hoofdbeweging

In het Amerikaans de Sup-Nod genoemd. Een snelle hoofdbeweging van onder naar boven. En je kan daarbij dus zeggen: ‘Whatsup?”. Wordt veel gebruikt als iemand je iets te lang aankijkt, en je wil dat dat ophoudt. Niet echt geschikt.

Je ‘hoed’ aantikken

Je tikt met je hand tegen je virtuele hoed. En daarna wijs je met je vinger ergens in de lucht. Een soort salueren, maar dan anders. De Amerikanen noemen het ’tipping your hat’. Is best een goed alternatief als je het mij vraagt. Cool, maar niet te cool voor een zakelijke meeting.

Geef jezelf een hand-move

Werd tijdens de Ebola-crisis in West-Afrika ingevoerd. Je doet je handen op elkaar, en knikt dan naar de ander. De first-lady van Nigeria werd er bekend mee, toen ze op bezoek was in Polen.

Namaste: handen op elkaar

Kan ook nog. Handen op elkaar gedrukt, net zoals deze emoji ?. Maar toch een beetje vreemd als ik dat ga doen. Voelt toch als culturele toe-eigening.

Hoe begin je ermee?

Maarja, hoe begin je ermee? Je kan natuurlijk een briefje ophangen zoals bij Andreessen Horowitz. Of je draagt een button, met de tekst: “No Handshakes”. Maar dat is allemaal zo passief agressief. Beste tip vond ik hier. Leg het bij jezelf: “Ik heb net een griepje gehad, dus ik wil je niet aansteken. Zullen we gewoon even boksen?”

Goed. Dit is dus de lijst met alternatieven voor handenschudden in een corona-wereld. Welke kies jij? Of blijf je gewoon doen alsof er niet aan de hand is?

Delen:LinkedInX
Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rens de Jong