Deze dagen draait het hele mediacircus –inclusief mijn eigen station—rondom de vraag: redden we de Euro of niet? Als we dat hebben gedaan, dan zijn we er wel, zo lijkt de gedachte. Dat is echter maar het begin.
Tijdens de FD Summit sprak ik met Werner Vogels, CTO van Amazon. U denkt dat zij geld verdienen met boeken. Fout. Het echte geld wordt –zeker in de toekomst—verdiend met het beschikbaar stellen van computerruimte. De Cloud.
Wat is daar zo revolutionair aan? Ok, je kan altijd en overal bij je gegevens. Dat is vooral handig voor het nieuwe werken etc.
Maar wat is er ECHT zo revolutionair aan? De Cloud is een soort kleurenklei. U kent het wel, mijn dochter speelt er graag mee. Bolletjes klei die nooit uitdrogen. De ene dag maak je er een draak mee. Als je klaar bent sla je het plat en de volgende dag bouw je een huisje. Simpel.
Zo kan het ook gaan met bedrijven. Omdat het via de Cloud een stuk goedkoper wordt om een bedrijf te starten, kan je veel meer uitproberen. Lukt het niet, dan sla je het weer plat en begin je opnieuw. Het is een platform, een vruchtbare voedingsbodem voor nieuwe initiatieven.
Terug naar Europa.
Tijdens de FD Summit sprak ik ook een Amerikaanse comedian. Hij legde mij uit dat Europa niet het enige continent in chaos was. Maar er was wel een verschil, zo proefde ik. Amerika, zo vertelde hij, is een platform waar mooie dingen kunnen ontstaan. Je kan er wat uitproberen. En als het mislukt, dan ga je failliet en begin je opnieuw. Het is een vruchtbare bodem voor wilde ideeën. America as a platform.
Wij zijn daar in Europa niet aan toe. Helaas nog lang niet. Er zijn maar weinig Amerikanen die twijfelen aan het bestaansrecht van Amerika. In Europa lopen we over van Eurosceptici.
Volgens de grote industriëlen heeft Europa al gewerkt als een platform voor groei. Zichtbaar? Dacht het niet. En daar ligt de sleutel. Alleen als we Europa kunnen branden als een platform voor de wildste, creatiefste, technologisch hoogstaande en wereldverbeterende ideeën en bedrijven… Dan, alleen dan ligt er een toekomst voor ons gezamenlijke project.
En oh ja, dan moeten we eerst inderdaad even de Euro redden.