Crowdfunding in China: reden voor doodstraf?

7427ea210a1814237e1f09Een paar weken geleden kwamen in Beijing 800 mensen bij elkaar om een concert bij te wonen van onder andere Li Daimo, een nieuwe ster uit de Chinese versie van “The Voice of China“. Niets bijzonders, zo zou je denken. Behalve dat het concert gecrowdfund was, schrijft de Wall Street Journal.

Interessante ontwikkeling. Het concert zou alleen doorgaan als er voldoende geld van te voren binnenkwam. Binnen 15 dagen werd de benodigde 11.000 euro opgehaald. Ticketprijzen: 10 cent om online te kijken, 30 euro om erbij te zijn en 330 euro om een liedje aan te vragen. 

Crowdfunding in de muziek is ook niet nieuw: in de US bestaat ArtistShare al 10 jaar. En in Nederland kennen we VoordeKunst. Alleen is het in China een ander verhaal. Om allerlei soorten van Ponzi-schemes tegen te gaan, is het illegaal in China om zomaar geld op te halen. Daar zit het probleem: de grens tussen crowdfunding en illegaal geld ophalen is volgens experts niet heel helder.

Ultieme consequentie: de doodstraf.. Ahum. De organisator, mr Wang, zegt het zo: “Het voelt als een zwaard dat boven mijn hoofd hangt, met de kans dat ie iedere minuut kan vallen”. Letterlijk dan…

Delen:LinkedInX
Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rens de Jong