Top 5 vakantieboeken voor ondernemers

“Ik kon de eerste 15 jaar van mijn onderneming niet op vakantie”, vertelde een ondernemer mij laatst. Er is altijd wel een klant die NU aandacht nodig heeft. Trouwens, je bedrijf is sowieso een stuurloos schip zonder jouw inspirerende en doortastende leiderschap ;-). En toch is vakantie ook belangrijk, je wordt er creatiever, productiever en gezonder van. En je hebt eens tijd om een boek te lezen!

Hieronder 5 vakantieboekentips van ondernemers & mijzelf. En helemaal onderaan een fantastische out-of-office-reply van Arko van Brakel. Veel inspiratie gewenst!

Ben van der Burg, ICT-Ondernemer en oud-schaatser

De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween, Johan Jonasson

100 jarige die uit het raam verdween“Ik ga ervanuit dat alle standaard business boekjes uit de top 10 gelezen of gescand zijn. Deze boekjes dien je tot je genomen te hebben om de basis voorwaarden van het ondernemen te snappen. Naast ‘sustaining your business’ moet je echter ook zorgen voor ‘disruption’. ‘Disruption’ vind je vooral in de fictie sectie. Ik lees fictie om me mee te laten slepen in de verhalen van mensen. Verhalen prikkelen de fantasie en geven je een bredere blik op de wereld om ons heen. Dit boek laat zien dat je een prachtig leven (> 100 jaar) hebt als je je mee laat stromen op de golven van het leven.”

Belangrijkste les uit het boek?

“Ken geen angst, sta niet te lang stil bij de beslissingen die je neemt, omarm het leven, beweeg en beleef een prachtig avontuur.”

 

Jacqueline Zuidweg, Zakenvrouw van het jaar 2012

Jugaad Innovatie, Navi Radjou, Jaideep Prabhu, Simone Ahuja

Jugaad_Cover-230x337“Ik heb het boek nog niet eens uit, maar ik ben gegrepen door de eenvoud en de duidelijkheid van hun nieuwe principes voor baanbrekende innovatie. Het boek biedt geweldige handvatten binnen de veranderende wereld van vandaag en morgen.”

Belangrijkste les uit het boek?

“Eindelijk (h)erkenning, want principe 1 ‘zoek mogelijkheden bij tegenspoed’ is mij al jaren op het lijf geschreven.”

 

 

Ruud Koornstra, CEO Tendris, duurzaam ondernemer

Méér, Marianne Thieme

1370446597_MEER-COVER-HR“Sinds enige jaren ben ik er van overtuigd dat we de problemen in deze wereld niet meer met geleidelijkheid of evolutionair kunnen oplossen maar dat eerder een heuse revolutie ons heil zal brengen. Vroeger zorgden oorlogen, naast heel veel nare dingen, altijd voor minimaal twee goede bijeffecten: Het versneld afschrijven van oude denkbeelden en oude technologieën. Dat is ook wat we nu nodig hebben, maar dan wel een vlinderrevolutie zonder bloedvergieten omdat er uiteindelijk geen verliezers hoeven te zijn.

Een divers gezelschap van wetenschappers en journalisten laat in dit boek meer dan ooit zien dat we toe zijn aan radicale veranderingen. Door mijn internationale ervaring als ondernemer bij industrie-shifts weet ik dat de oplossingen voor alle uitdagingen waar wij als mensheid voor staan inmiddels binnen handbereik zijn. Ook ik ben ervan overtuigd dat het “paradijs op aarde” mogelijk is. Het boek zal ondernemende mensen inspireren om onderdeel te zijn van noodzakelijke duurzame revolutie waarin niet groei maar vernieuwing de leidraad zal zijn.”

Belangrijkste les uit het boek?

“De uitspraak van Hans de Geus, beurscommentator televisieprogramma RTL Z: “De financiële crisis zal uiteindelijk met één streep van de pen worden opgelost door geldschulden af te boeken. Maar de échte schuld, die van een onleefbare wereld voor onze kleinkinderen, is onuitwisbaar”, die hij deed tijdens de presentatie van het boek vorige maand in Nieuwspoort. En Hans ging nog een stapje verder: ”Medeplichtig is eenieder die na dit boek louter nog blijft reppen over conventionele economische groei”.” 

 

Annemieke Wisse, directeur YES!Delft

Mastering the Rockefeller Habits, Verne Harnish

Rockefeller“Het boek dat ik ook ga lezen tijdens mijn vakantie. De afgelopen maanden kreeg ik dit van meerdere ondernemers uit de YES!Delft community aangeraden waarbij ze een dankbare schittering in hun ogen hadden. Dat klinkt soft, maar voor mij klinkt het als een must read voor iemand die dagelijks bezig is met groei van haar eigen organisatie. Hoe creëer je een perfecte omgeving waarin de juiste tools aanwezig zijn voor tech start-ups om snel en succesvol te groeien? Het voelde bij alle eerder genoemde ondernemers dat zij grip hadden gekregen op hun succes, dat lijkt me een vrij machtig gevoel.”

 

Belangrijkste les uit het boek?

”Who do I need to be, and what do I have to do to get there?”

 

Rens de Jong, Presentator & Journalist

The seven habits of highly effective people, Stephen Covey

Covey“Ik kan het niet laten, ook mijn persoonlijke favoriet. Ik las dit boek ooit tijdens een vakantie in Thailand. Het werd me aangeraden als boek over time management, maar het bleek een boek te zijn over grip op je hele leven. Zowel professioneel als privé. Met confronterende vragen als: wat wil je eigenlijk dat mensen over je zeggen op je begrafenis? Ondanks dat is het geen somber boek! Het gaf mij het benodigde zetje om het roer om te gooien. Naar aanleiding van Covey besloot ik in plaats van loonslaaf, ondernemer te worden.”

 

Belangrijkste les uit het boek?

 “Je kan wel je hele leven bezig zijn de maatschappelijke ladder te beklimmen, maar als je er aan het einde achter komt dat ie tegen het verkeerde muurtje heeft gestaan, heb je wel een probleem”. 

Arko van Brakel, directeur van de Baak

Gaf aan dat hij graag meedeed aan deze rubriek. Maar na een week kreeg ik een automatische mail. Misschien heeft Arko het idee van vakantie wel het beste begrepen… 😉

Dear friend,

“Work hard, Play hard, Rest hard” is my motto. Now it’s time to play hard and rest hard…. So I’ll be extremely busy traveling, wining, dining, windsurfing, kayaking, mountain biking, scuba diving and other peaceful activities. […] For now, I wish you a fantastic summer!

Cheers, Arko

 

 

Delen:LinkedInX
Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Rens de Jong